Gratis verzending in NL bij bestellingen boven de €50,-

HOE HET AVONTUUR BEGON

Hoe maak een prentenboek? In deze blog nemen we je graag mee in het verhaal achter Aapje Pie. Zo zoomen we in op alles wat erbij komt kijken om een kinderboek te maken, zoals schrijven, tekenen maar ook de crowdfunding en promotie. We trappen deze serie af met hoe het idee om een kinderboek te maken is ontstaan.

2020 was een spannend jaar voor ons. We waren net trotse ouders geworden van Kaya en ik was net voor mijzelf begonnen als ondernemer met Anouk Ontwerpt, toen we met zijn allen werden overvallen door de coronacrisis. Kaya kon niet meer naar opa en oma, Sander moest ook thuis werken en zo hadden we ineens heel veel tijd samen. Het vervelende van niet meer naar buiten mogen bracht voor ons juist ook iets heel moois. We kregen een unieke kans om onze dochter Kaya op te zien groeien. Hierdoor zagen we haar transformeren van een hulpeloze afhankelijke baby tot een klein brabbelend dametje met een grote bos haar en een net zo’n grote eigen mening.‘Ondanks dat er echt zware momenten tussen zitten en ja, die heeft iedereen, blijft de geboorte van jouw eigen kind een hele bijzondere ervaring. Zoiets kleins, zoiets moois, nog niet af, maar toch al zo volmaakt. Elke volle luier of traan is meteen vergeten door de lach die je van haar krijgt als ze je ziet.’

De droom

Dit was het moment dat we elkaar aankeken en ik tegen Sander zei: ‘oké we moeten het maar doen’. Sander had altijd al de droom om ooit een kinderboek te maken, maar voor mij was dit altijd een ver van mijn bed show. Sinds ik moeder ben is alles ineens totaal anders. Ik deed ineens allemaal rare dingen die ik me eerder nooit had kunnen indenken. Ineens ging ik lakens strijken, huilen om weeskindjes in een film en natuurlijk boeken over opvoeding lezen.

‘Ik genoot van elk klein zuchtje, boertje en gaapje, maar tegelijkertijd vond ik het ook een hele zware periode. Ons leven, onze relatie en alles wat we gewend waren was veranderd. Ook gaf het veel onzekerheden. Kan ik dit allemaal wel? Doe ik het allemaal wel goed? Ondanks dat er voor alles tegenwoordig wel een cursus of opleiding is, heb ik de cursus, hoe word ik een goede ouder, nog niet kunnen vinden.’

Anouk Schleiffert – Schrijver/illustrator Pie het avontuur begint

Bedtijdritueel

In onze nieuwe baby bijbel: Baby in een droomritme had ik gelezen dat het belangrijk is voor baby’s om een bedtijdritueel te hebben. Simpel gezegd gaat het erom dat je altijd dezelfde volgorde aanhoudt voor het slapen gaan. Voor ons was dit bijvoorbeeld: verschonen, voeden, inbakeren, voorlezen en slapen. Dus vanaf dat Kaya nog maar 6 weken oud was, begonnen wij al trouw elke avond met voorlezen. Een mooie manier om haar vertrouwd te maken met onze stem. Met een prachtige boekencollectie gekregen van ons kraambezoek hadden wij genoeg om uit te kiezen.
Al snel misten wij toch iets in deze boeken. De meeste boeken waren zo geschreven dat ze erg leuk zijn om met jouw peuter te lezen en alles aan te wijzen wat er gebeurt. Maar met een 6 weken oude baby, die alleen nog enthousiaste geluiden maakte als ik een naakte borst tevoorschijn toverde, waren ze toch een beetje saai. Sander begon daarom zelfs zijn studieboeken aan Kaya voor te lezen. Erg effectief, want ze vielen er allebei al snel van als een blok in slaap.

Schrijven

Hoe maak je een prentenboekHoewel ik me eerder totaal niet kon indenken om een ooit een kinderboek te maken, dienden de onderwerpen zich nu ineens dagelijks aan. We besloten dat we een boek wilden maken dat zowel leuk is voor ouders als voor kinderen. Al onze ervaringen van de eerste maanden als nieuwe ouders verwerkten we in het boek. Voor ons was dit ook een manier om onze nieuwe ervaringen te verwerken en een plaats te geven, want die eerste maanden met een baby is toch best een heftige periode. Een kinderboek maken leek nu ineens een veel logischere stap.
Wil je meer weten over hoe wij het boek Pie, het avontuur begint hebben geschreven? In ons volgende blog zal Sander jullie meenemen in zijn magische wereld van het schrijven van een prentenboek!

Hoofdpersoon

Wist je dat het uiterlijk van aapje Pie gebaseerd is op het uiterlijk van onze dochter Kaya? Dat de hoofdpersoon een aap moest worden was al meteen duidelijk, aangezien aapie ons koosnaampje was voor Kaya in de eerste weken. Kaya werd al geboren met heerlijke bolle wangen en een eigenwijze bos piekhaar. De piekhaartjes groeiden al snel uit tot een grote kuif en haar wangen leken elke dag boller te worden. Met Kaya als model voor aapje Pie begon kon het schetsen gaan beginnen.
Ben jij benieuwd hoe dit ontwerpproces precies in zijn werk ging? In een volgend blog neem ik jullie mee vanaf de eerste schetsen op papier, het uitwerken in Adobe Illustrator en Indesign tot aan het bekijken van de drukproeven bij de drukker van het boek en vervolgens de binder.

‘Ondanks dat er echt zware momenten tussen zitten en ja, die heeft iedereen, blijft de geboorte van jouw eigen kind een hele bijzondere ervaring. Zoiets kleins, zoiets moois, nog niet af, maar toch al zo volmaakt. Elke volle luier of traan is meteen vergeten door de lach die je van haar krijgt als ze je ziet.’

Sander Hesterman – Schrijver Pie het avontuur begint

In onze blogs vind je soms affiliate links, linkjes naar producten die ons enorm geholpen hebben als nieuwe ouders, bij het maken van ons boek of waar we gewoon heel erg fan van zijn. Wil jij deze producten ook aanschaffen? Bestel ze dan via onze link, dan steun je hiermee onze droom om een nieuw boek te maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *