Gratis verzending in NL bij bestellingen boven de €50,-

8 VOORLEESTIPS VOOR OUDERS

Voorlezen is erg belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen. Hoe kun je nou zorgen dat het voorlezen voor zowel jou als jouw kleine een leuke ervaring is? In deze blog voorleestips voor ouders.

Aapje Pie en papa 8 voorleestips voor ouders Voorlezen voor de taalontwikkeling van kinderen

1. Zelf kiezen

Laat jouw kleine zelf een boek uitkiezen, het plezier voor het lezen begint hier. Laat ze in het begin kiezen uit 2 boeken die jij hebt uitgekozen. Later kunnen ze zelf een boek gaan pakken uit de boekenkast.

2. De omslag

Bekijk en bespreek samen eerst de omslag, praat over wat jullie zien op de illustratie en vraag waar het boek over zal gaan. Zo leert jouw kleine de hoofdpersoon alvast kennen en wordt nieuwsgierig naar het boek.

3. Familietijd

Maak van het voorlezen een speciaal moment, bijvoorbeeld voor het slapen gaan. Zo is voorlezen voor beiden een moment van ontspanning.

4. Herhaling

Alweer hetzelfde boek? Kinderen vinden het fijn om te weten wat er komt. Herhaling is goed voor het geheugen en om informatie een plek te geven.

5. Interactief

Voor de 100e keer hetzelfde verhaal? Herhaling is goed, maar je hoeft niet altijd op dezelfde manier het verhaal voor te lezen. Het is ook heel leuk om het voorlezen interactief te maken. Hoe kan je dat bijvoorbeeld doen?

  • Pauzeer tijdens het voorlezen af en toe, bekijk samen de illustraties en bespreek wat jullie zien. Wijs bepaalde dingen aan of vraag jouw kleine om dingen te zoeken.
  • Het verhaal voorspellen. Bekijk het boek samen en verzin waar het verhaal over zou kunnen gaan en wat er gaat gebeuren.
  • In een gekke bui vandaag? Maak dan bijbehorende geluiden bij het verhaal, of vraag aan je kindje om dat te doen. Welk geluid maakt Aapje Pie?
  • Kennen jullie het boek al goed? Laat jouw kleine dan een keer het verhaal vertellen.

6. Stemmetjes

Het is bij peuters nog niet nodig om met verschillende stemmetjes voor te lezen. Lees langzaam, articuleer goed en kijk jouw kleine aan. Dat is het beste voor de taalontwikkeling.

7. Niet te lang

Het geeft niet als jouw kind afhaakt en liever gaat spelen. Hoe ouder je kind wordt, hoe langer je kan voorlezen. Ga op een later moment weer even zitten en lees de rest van het boek voor.

8. Plezier

Maar de belangrijkste van al deze voorleestips voor ouders: zorg dat je samen plezier hebt tijdens het voorlezen. Laat jouw eigen enthousiasme over boeken zien, praat over boeken en ga samen naar de bibliotheek of boekhandel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *